Alessandro matrone, vinoloog van het jaar 2018

Alessandro Matrone opnieuw tot beste wijnkenner 2021 gekroond

Alessandro Matrone uit Rijnsaterwoude heeft het hem weer geflikt; voor de derde keer heeft hij de wedstrijd Vinoloog van het Jaar gewonnen. In 2018 en 2015 werd hij ook al tot beste wijnkenner uitgeroepen.

Met trots delen wij een artikel uit AD krant met u:

In deze competitie van de Verenigde Vinologen Nederland (VVN) moeten doorgewinterde wijnkenners blind twaalf wijnen proeven en de herkomst bepalen. Dat gebeurt in meerdere wedstrijdrondes. Dit keer deden er meer dan honderd kenners mee.

Matrone versloeg zijn rivalen bij de afsluitende proeverij bij De Monnik Dranken in Oldenzaal. Volgens de jury bleek Matrone in de finale ‘afgetekend de winnaar’. ,,Alessandro Matrone is een echte wijnprofessional die zich met zijn bedrijf Vignale toelegt op Italiaanse wijnen’’, zegt de jury.

Ik dronk altijd cola aan tafel omdat ik niet van wijn hield. Maar mijn vriendin vond dat maar niets

Alessandro Matrone
Matrone is ondanks zijn Italiaanse afkomst relatief recent wijnkenner geworden. Hij ging het edele vocht pas drinken in 2000, toen hij in Nederland ging wonen. ,,Ik dronk altijd cola aan tafel omdat ik niet van wijn hield, maar mijn vriendin vond dat maar niets.” Toen hij de vorige keer tot beste wijnkenner werd uitgeroepen, zei hij in deze krant: ,,Een Italiaan moet wijn drinken.”

Cursussen
Op het moment dat Alessandro de smaak eenmaal te pakken had, ging hij er helemaal voor: hij volgde de ene na de andere cursus, ging werken als sommelier en stortte zich op proeverijen. Met succes; gemiddeld twee van de drie keer veroverde hij het erepodium.

Ik pak het op als een sport: ik ga er vol voor

Alessandro Matrone
Wat zijn geheim is? Naar eigen zeggen is dat een superneus, en die heb je of heb je niet. Plus een fikse dosis fanatisme. ,,Ik pak het op als een sport: ik ga er vol voor.”

Bij de titel van beste vinoloog hoort ook het Lafite Laureaat. Dat is een prijs die De Monnik samen met Domaines Barons de Rothschild Lafite beschikbaar stelt. De winnaar wordt met partner uitgenodigd voor een privébezoek aan en lunch op het sjieke Château Lafite Rothschild, een walhalla voor wijnliefhebbers.

Dat iemand drie keer de titel binnenhaalt gebeurt zelden. Matrone is de tweede deelnemer die dit is gelukt. Dirk Vanhorenbeeck sleepte in 2008, 2013 en 2014 de titel binnen. Bij de finale van dit jaar ging de tweede prijs naar Anton van Balveren. De gedeelde derde plaats was voor Caroline Cocherette de la Morinière en Jos van Schaik.

AD.NL

    Leave Your Comment Here